Chatta med oss – se ikonen nere till höger

Värt att veta om brandskyddskontroll

BOKNINGSPORTALEN
Brandskyddskontrollen syftar till att upptäcka eventuella fel och brister i anläggningen. Anläggningens funktion testas och det kontrolleras att den fungerar lika bra som när den togs i bruk.

Vår kontroll – din säkerhet!

Sotning och brandskyddskontroll utförs enligt Lagen och förordningen om skydd mot olyckor som trädde i kraft den 1 januari 2004. I lagen anges att kommunen i brandförebyggande syfte ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs enligt angivna bestämmelser i de fastigheter som finns i kommunen. Kommunen väljer sedan om de ska sköta arbetet själva, eller om det ska läggas ut på entreprenad. I Uppsala, Knivsta och Tierp har kommunerna valt att upphandla tjänsten av Åke Huss AB. Vi har varit verksamma inom sotning och ventilation – och i samma regi – sedan 1989.

Vad undersöks?

Det är Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) som fastställer vilka objekt som är föremål för sotning och brandskyddskontroll.  Följande objekt är aktuella för kontroll:

  • Värmepannor
  • Vedeldade köksspisar och jämförbara eldstäder
  • Lokaleldstäder (kakelugnar, kaminer, öppna spisar och dyl.)
  • Imkanaler från restauranger och storkök
Så här går brandskyddskontrollen till

Hur ofta sker kontrollen?

Kontrollfristen är vart 3:e eller vart 6:e år, beroende på bränsleslag och anläggning. Du som fastighetsägare behöver dock inte själv hålla koll på vad som ska kontrolleras och hur ofta. Det gör vi med utgångspunkt från uppgifterna i kontrollboken. Tänk dock på att det är fastighetsägarens ansvar att underhålla anläggningen i brandförebyggande syfte. Det kan vara bra att känna till att eventuell oaktsamhet kan innebära att försäkringen inte längre gäller.

Läs mer om intervaller och kostnad

Tips och råd om eldning

Det finns mycket som du själv kan göra för att säkerställa ett gott brandskydd – och samtidigt få ut mer komfort av din eldning. I vårt avsnitt ”Tips och råd” kan du läsa mer om vilken ved du bör använda och om varför det är viktigt med snabb uppstart när du tänder brasan. Här får du även ta del av checklistor och instruktionsfilmer, översikter kring regelverk och olika råd för dig som t ex planerar att bygga om eldstaden eller installera en ny.

Till sidan “Tips och råd”

HUR KAN VI HJÄLPA DIG?

Vill du omboka din tid för sotning eller brandskyddskontroll? Använd gärna vår bokningsportal. Har du övriga frågor, fyll i nedanstående så återkommer vi till dig (vanligtvis inom 24 timmar).

Prata med vår kundtjänst

Du når oss på 018-65 34 34 helgfria vardagar mellan 08.00–15.00 (lunch 11.00-12.00).

    (*) Skriv in ditt personnummer om du istället för vanlig brevkorrespondens vill ha fortsatta aviseringar och viktig information från oss via e-tjänsten Kivra.