Tillbaka till hemsidan
Åke Huss 30 år - Jubileumsportal

Fejarna på Fyrisborg formar framtiden

Vi går mot juletid – och med tilltagande mörker och kyla, ska allt fler eldstäder tändas och gå varma. Vilket innebär högtryck för Sveriges sotare. Men den klassiska sotarfiguren, som i många länder fortfarande gestaltas i form av en fryntlig herre med hatt, är på väg att förändras. Läs mer om våra kvinnliga sotare.

Det fejas för flyttlass – mot fräscha Fyrisborg!

I maj invigs Sveriges nyaste och kanske modernaste sotarkammare. På Fyrisborg i Uppsala slår Åke Huss upp portarna till 1 000 kvadratmeter kontor och verkstad – komplett med såväl modern komfort som den senaste tekniken. “Vi vill vara landets bästa arbetsplats för alla som jobbar inom sotning och ventilation”, säger Åke Huss. Läs mer om vår nya sotarkammare.

Din sotare fyller 30 år – fira med oss!

I år fyller vi på Åke Huss AB 30 år – det vill vi fira bland annat med denna Jubileumsportal. Här hittar du berättelser från vår historia och från vår vardag. Varje månad släpper vi nya inslag, där såväl sanningar som myter kryddas med tävlingar och kuriosa. Samtidigt får du också nya kunskaper om säkrare eldning och en bättre inomhusmiljö! Läs mer om vårt firande.

Vår sotarvärld växer…till din fördel!

Sedan två år tillbaka ingår Åke Huss AB i SoVent Group. Det är den ledande aktören inom den svenska sotnings- och ventilationsbranschen, med verksamhet från Västergötland i söder till Jämtland i norr. Tillsammans med de 23 syskonföretagen sysselsätter gruppen över 350 medarbetare.
“Att vara del av en riksomspännande organisation innebär bland annat att vi är fler som kan hjälpas åt vid arbetstoppar. Men vi får också helt nya möjligheter att utveckla sättet vi arbetar på – till fördel för våra kunder. Med gemensamma administrativa system, egen utbildning och lansering av nya tjänster blir vi en ännu starkare partner inom områdena inomhusmiljö och brandskydd”, säger Åke Huss. Se även soventgroup.se

Gluffa gläfsa – och sedan lite lanken?

I över 500 år har sotarna varit i samhällets tjänst. Historierna och sägnerna är många. Huruvida det inbringar tur att ta på sotarens knapp, det vet vi inte. Men vad vi bland annat vet är att sotarna gjorde hjälteinsatser på slottet Tre Kronor – och att kåren skapade ett eget hemligt språk, Knoparmoj. Ta del av historien på några minuter!
Se filmen om sotarnas historia.

Mot nya mil – med uppdaterad profil

Lagom till jubileumsåret rullar vi ut med en ny kostym. Vi har klätt in våra nya bilar, med vår grafiska silhuett. Med ett tydligare visuellt uttryck hoppas vi kunna göra det lättare för dig att se när sotaren är på väg.
Det är förresten inte bara bilarna som uppdateras under året – snart flyttar vi också in i nya fräscha lokaler, centralt i Uppsala. Det blir lättare för dig som vill komma att hälsa på – samtidigt som vi skapar en ännu bättre arbetsmiljö, med nya och mer ändamålsenliga lokaler. Håll utkik efter våra flyttrapporter här på Jubileumsportalen!