Tillbaka till portalen
Åke Huss 30 år - Jubileumsportal
Åke Huss - Några av våra kvinnliga sotare

Fejarna på Fyrisborg formar framtiden

Vi går mot juletid – och med tilltagande mörker och kyla, ska allt fler eldstäder tändas och gå varma. Vilket innebär högtryck för Sveriges sotare. Men den klassiska sotarfiguren, som i många länder fortfarande gestaltas i form av en fryntlig herre med hatt, är på väg att förändras.

Det är tjejernas tur nu – att i större utsträckning inta jobbet på höjderna, bland takstegar och takåsar. Det vittnas det inte minst om hos Åke Huss AB i Uppsala, som sedan tidigare har en uttalad plan för att öka mångfalden. 

Cecilia Flood, Lotta Ahltorp och Malin Åkerström är några av de nya kvinnorna i teamet hos Åke Huss AB. De alla trivs med att kunna kombinera tiden på fältet, dialogen med kunderna, och de kluriga utmaningar som yrket innebär. 

”Man rör på sig mycket och ser mycket – det är en stor tjusning”, förklarar Cecilia. Lotta inflikar att problemlösandet är en annan rolig del av yrket. ”Som sotare jobbar man ju inte bara med att ta bort sot och beläggningar – det blir också många funderingar kring utformning av eldstaden och att hjälpa kunden rätt”. 

Malin kompletterar med att yrket har så många intressanta delar: ”Här kan man gå hur långt som helst och utvecklas – från att arbeta med klassisk sotning till att jobba med ventilation, lära sig mer om husbyggnadsteknik, energibesparing och mycket annat”. 

Se filmen om Åke Huss AB