Tillbaka till hemsidan
Aktuellt

En sotarkammare på lika villkor

En sotarkammare på lika villkor för män och kvinnor – och en arbetsplats fräsch från sot och smuts. Det var två av kriterierna på Åke Huss önskelista när framtidens sotarkammare skulle byggas. Med 1000 toppmoderna kvadratmetrar på Fyrisborg i Uppsala står Åke Huss AB rustade att möta framtiden.

Efter drygt två årtionden på Nymansgatan i Uppsala blev trångboddheten för stor. Lagom till Åke Huss AB:s 30-årsjubileum år 2020 kunde äntligen flyttlasset gå, till helt nya topputrustade lokaler i Fyrisborgsområdet. Beläget intill en av Uppsalas mest trafikerade vägar, har stadens sotare fått ett attraktivt skyltläge – men framför allt en bättre kundanpassning, med egen entré för besökarna – och en ny, personlig design och inramning av lokalerna. De tusen kvadratmetrarna har inretts från grunden, i företagets profilfärger orange och vitt. Väggarna pryds med fototavlor och budskap från verksamhetens vardag. I varmgaraget en trappa ned hålls de nydekorerade bilarna skyddade och rena från vädrets påverkan. Miljözoner och slussar med tvättstationer och dammsugare ska därtill hindra att sot och smuts förs vidare in i lokalerna.
– Med våra nya lokaler har vi skapat rum för helt nya tankar. Här är det både bildligt och bokstavligt högt i taket, säger Åke Huss. Den nya sotarkammaren är från grunden anpassad utifrån dagens moderna metoder, både vad gäller ergonomi och teknik.

Nu behöver medarbetarna inte ens komma in på kontoret för att skriva sina protokoll

– I våra gamla lokaler hade vi stora otympliga arkivskåp med dokumentmappar, som både tog plats och samlade damm. Allt sådant kunde vi städa bort, när vi nu istället scannar in våra dokument och kan skapa helt andra arbetsflöden. Med nya uppkopplade verktyg behöver medarbetarna inte ens komma in på kontoret för att skriva sina protokoll.

Förbättrade mötesmöjligheter
Den fysiska platsen är dock viktig för samvaron och gruppdynamiken. I det nya, väl tilltagna kontorslandskapet kan medarbetarna efter en dag på fältet enkelt hitta en plats att slå sig ned vid. Något som det tidigare varit huggsexa kring. Här har också möjligheterna till gruppmöten vägts in redan från planeringsstadiet.
– Vi behöver självklart samlas och planera, likaså får vi allt fler kunder som besöker oss. Nu har vi ett riktigt bra konferensrum, där vi också jobbar mycket med distansmöten via storskärm. Det har dessutom blivit enklare för besökare att koppla upp sig hos oss och jobba med våra nya tekniska plattformar.
Den nya fräscha matsalen, med sitt välutrustade kök, är en annan viktig knutpunkt för samvaro. Här har man också tillräckligt med yta för att kunna samla hela teamet för möten och olika aktiviteter.
I lunchrummet hänger även en miniutställning om sotarnas språk, “Knoparmoj”.

– Vi är så klart stolta över våra traditioner och det finns mycket spännande i mötet mellan det gamla och det nya. Knoparmoj är en språklig kulturskatt som tyvärr är på väg att försvinna. Så på lunchrasten kan man nu ladda med inte bara näring och ny energi – utan också med nygamla yrkesuttryck, inflikar Åke.
De kanske viktigaste filosofierna kring framtidens sotarkammare har dock i grund och botten handlat om två saker; att förbättra arbetsmiljön och att öka jämställdheten. Frågor som bitvis hänger ihop.
– Tidigare har våra kvinnliga sotare fått samsas om en enda trång duschkabin. Nu sker det på lika villkor – såväl män som kvinnor har varsina stora, fräscha duschutrymmen. Liksom varsina bastuavdelningar. De nya lokalerna har därför blivit både symboliska och praktiska avstamp, inför den framtida rekryteringen.
Ett särskilt fokus ligger på att öka andelen kvinnor i företaget, som idag utgör en sjättedel. Målet inom en tvåårsperiod är att fördubbla antalet kvinnor. På sikt är målet en femtioprocentig fördelning av män och kvinnor.
– Med vår flytt har vi därför också tagit ett rejält grepp om jämställdheten. När vi ser om vårt hus och vårt sätt att arbeta, så kommer också allt fler att vilja hänga med oss på vår framtidsresa, avslutar Åke Huss.

Häng med in bakom kulisserna! Se filmen ”Jobba som sotare på Åke Huss” här: